9. tammikuuta 2011

Laukkuhuoltoa

Pidän itseäni perfektionistina. Sen voi huomata muun muassa tiptopjärjestyksessä olevasta kuiva-ainekaapistani, kylpyhuoneeni suihkusaippuoille organisoidusta rivistä, sekä koulumateriaalieni neuroottisesta, aakkostetusta järjestyksestä. Mutta ennen kaikkea sen voi nähdä vaatehuoneestani. Jokaiselle vaatekappaleelle, kengälle ja aurinkolasille on oma tietty paikkansa, jopa pinkatut vaatteet olen asetellut paidan värin, mallin tai muun vastaavan kriteerin mukaan. Eritoten pidän huolen siitä, missä kunnossa vaatehuoneeni helmet, laukut ovat. Siksi ajattelin tulla teille postaamaan rutiinistani, joka toistuu joka toinen sunnuntai: laukkuhuolto!

Mielestäni on hassua, jos hankkii jotakin oli se sitten kallista tai edullista tai koski se sitten vaatetta tai astiaa, eikä pidä siitä hyvää huolta. Hyvin pidetty ja huollettu kestää kauemmin ja näyttää tietysti paremmalta. Ns. "rihkamakoruihin" voi laittaa läpinäkyvää kynsilakkaa estääkseen vaaleanpronssisen/-punaisen värin syntymisen, jos koru joutuu kosketuksiin veden kanssa. Kengät ja laukut kannattaa suojata oikeilla aineilla ennen käyttöön ottoa. Vaattet tulisi pestä oikeassa pesuasteessa, saman väristen kanssa, ja oikealla tavalla. Raha ja luonto säästyy, ja itselleni ainakin tulee tunne, etteivät esimerkiksi tiettyyn kenkäpariin käyttämäni rahat mene hukkaan, kun huollan ja hoidan popoja oikein!


Ainoastaan laukuille mulla on tällainen neuroottinen tapa huoltaa ne juuri tietyin väliajoin. Yläpuolella olevan kuvan kaverit eivät tarvitse huoltoa säännöllisesti, enkä noihin mitään täsmätuotetta edes omista. Enpä kyllä uskokaan, että ne mitään tarvitsevatkaan. Ainakin uusi Guessini on todella helppo pyyhkäistä puhtaaksi kiiltävän materiaalinsa (mikä lie sitten onkin) ansiosta kostealla liinalla, likaa jo itsestään hylkivä Longchamp pärjää sekin omillaan, mutta tuo pikkuinen Guessini on hieman kinkkisempi. Senkään materiaalista ei ole tietoa mikä se on, mutta minusta se tuntuu "paperiselta". Ehkä joku suihke olisi sillekin ok.

Mutta laukkuja, joita niin intensiivisesti hoidan, on kolme. Käytän niiden puhdistamiseen seuraavia aineita:


WOLY:n puhdistusvoide. Tämän purnukan sain kylkiäisenä ostaessani vajaa vuosi sitten Burberryn laukkuni. Aine on siispä ollut todella riittoisa, vaikka nyt on jo melkoisen lopussa. Väritön pintanahoille tarkoitettu tökötti lupaa hoitaa ja antaa materiaalille kauniin kiillon. Näitä löytyy ihan normaaleista marketeista edulliseen hintaan. SUOSITTELEN, on todellakin ansainnut paikkansa eräänä huoltoaineena ikuisesti.


Eilen ostamani kosteudelta, likaantumiselta ja tahroilta suojaava SOLOS:n kyllästesuihke on käytössä kankaisille laukuilleni sekä osalle kengistäni. Tämä sopii myös pintanahoille. Ensimmäisen kerran kokeilin tätä nimenomaista merkkiä tänään, eli katsotaan, kuinka hyvin tämä lunastaa lupauksensa. Edellisen suihkeeni ostin Helsingistä jostakin kenkäkaupasta. Merkkiä en muista, mutta todella toivon, että tämä olisi yhtä hyvä kuin se aikaisempi oli. :)


WOLYa käytän pelkästään Burberrylleni. Sinisistä farkuista tarttuu aina todella ikäviä jälkiä laukkuuni. Joka toinen sunnuntai siis hieron laukun tuolla voiteella puhtaaksi, ja hyvin lika lähtee!Ihan noin paljoa en voidetta yleensä laita, mutta nyt oli Bur niin likainen, että piti ihan revitellä voiteen kanssa.


Laukun kahvat käyn nopeasti läpi samalla aineella. Kun laukku on kokonaan saanut tuon voitelun, niin "kuivaan" sen varmuuden vuoksi vielä kuivalla, puhtaalla liinalla, ettei tököttiä jää mihinkään saumakohtaan asumaan.

 Ja vola, kuin uusi! :)

Seuraavaksi hyökkään Calvin Kleinin ja Guessin kimppuun. Nämä ovat mulla pysyny oikein puhtaina aktiivisessa käytössä vain sen takia, että suojaan ne ennen kun kerkeävät likaantua. Tuo WOLY ei suojaa Burberryani, eli puhdistan sillä jo likaantuneen pinnan, mutta näille seuraaville laukuille kyllästesuihke on elintärkeä vaihtoehto, ellei halua maksaa itseään kipeäksi kiikuttamalla laukkua erikoispesulaan (/minne nyt pitää laukku viedä jos sen pesettää haluaa, ellei sitten itse osaa).
Hajuhan tässä hommassa on mitä hirvein, eli tämä toimenpide kannattaa suorittaa joko ulkosalla, tai itse tein sen kylppärissä. Suihkutan laukun muutaman kerran ympäriinsä 20-30 cm etäisyydeltä melko riuskasti. Molemmista laukuista pyyhkäisen vielä yksityiskohdat sekä kantokahvat/-hihnat liinalla ilman mitään aineita.


Lopuksi käsitellyt laukut ripustan "kuivumaan". Vartti riittäisi, mutta omani roikkuuvat aina jonkun puolisen tuntia ennen takaisin vaatehuoneeseen kotiuttamista.

Todella pienellä vaivalla saa laukut (sekä muut vastaavat) kestämään kauniina ja ehjinä pidempään! Uhraan mieluusti joka toisesta sunnuntaistani puolisen tuntia näihin käsittelyihin. Laukut kiittävät.

Huollatteko te muut omia tavaroitanne? :)

Hanna-Reetta

8 kommenttia:

Anniina kirjoitti...

Olin tekemässä ihan samasta aiheesta postausta, ottanut jo kuvatkin mut taidan jättää väliin!

Hanna-Reetta kirjoitti...

Mitä mitä, vähänkö jännä että ihan samasta aiheesta samaan aikaan. :o Mutta et kyllä jätä väliin, mie haluan lukee siunkin huollosta! :)

Hjenn kirjoitti...

EN huolla mutta lupaan parantaa tapani heti huomenna ja ostaa ainakin Vuittoneille jotain hoitoaineita :D

Jenpu kirjoitti...

Olipa kiva postausaihe, ja tulipa tässä myös kivasti vinkkejä omaakin laukkujen huoltoa ajatellen :)

Hanna-Reetta kirjoitti...

Hjenn: Hienoa! :) Oon varma, että tuollainen väritön puhdistusvoide sopii siun Vuittoneille myös mainiosti!! :) Samaa materiaaliahan ne taitavat olla ku tuo Burberry.

Jenpu: Kiva että sait vinkkejäkin! :) Tosiaan kun kuitenkin hoidan noita noin neuroottisesti ja säännöllisesti, niin ajattelin sit tehdä siitä postauksen. :)

Siiri kirjoitti...

EN oo ikinä tehny mun laukulle tollee:D kengille vaan... ehkä ois aika... :D

Hanna-Reetta kirjoitti...

Siiri: Kannattaa tosiaan joskus kokeilla laukuillekin pientä huoltoa. :) Siis okei, myönnetään, miulla on kans tooooooodellatodellatodella paljon laukkuja, joille en tee juurikaan mitään huoltoa, mutta nuo mitä käytän tyyliin aina ja mistä eniten tykkään ovat ansainneet huoltonsa. :)

Anonyymi kirjoitti...

Tulin todella jälkijunassa ������lukemaan tätä blogia ja laukkujen huollosta!!Tänään suihkutan vitilalkoisen Tosca blu laukkuni ja ilmassa roikuttaen mutta kultaosat suojaa(ainakin sanottiin niin ja sanottiin myös että lehden päällä en uskalla mustetta ��! !Burberry rukkani on jäänyt ilman huoltoa (aivan huutaa sitä), joten vien sen suutariin! !Ps.ihanaa olla takaisin laukkujen yms maailmassa oli sellainen vaihe että en kyennyt olosuhteet olivat sellaiset mutta nyt täältä tullaan ��������.