17. syyskuuta 2011

herkkua!

Inspiroiduin tekemään keskiviikkona kreikkalaisia lihapullia ja tzatzikia luettuani herkullisen kuuloisen ohjeen Xenia's day -blogista. Muuten en olisikaan kirjustellut tähän sen kummemmin reseptiä, vaan oisitte saanu käydä tutkailemassa sen tuolta Xenian blogista, mutta koska tuunasin ihan pikkuisen reseptiä omannäköisekseni, niin laitetaan se kuitenkin tähän :)

1/2 dl korppujauhoja
1 dl kreikkalaista tai partaäijäjogurttia
1/2 dl maitoa
1 kananmuna
200 g fetajuustoa murennettuna
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
mustapippuria, mutta hyvä kreikkalainen mausteseuos tähän olisi sekoitus chiliä, kardemummaa, korianteria, juustokuminaa ja katajanmarjaa.


Mittaa korppujauhot, maito ja kreikkalainen ja/tai partaäijä kulhoon (itse käytin molempia, sillä jääkaapissani on aina joko toista tai molempia varastossa), ja anna korppujauhojen turvota kulhossa sillä välin kun pilkot sipulit (valkosipulinpuristin säästäisi hermoja, ei olis tarvinnu pilkkoa niitä vaivalloisesti :D) ja pienennät fetan. Riko korppujauho-jogurtti-maito -seokseen kananmuna sekä heitä haluamasi mausteet perään. Kulhoon vielä raaka jauheliha, sipulit ja herkku-feta, ja sekoita "taikina" (mikä olisi oikea sana?) tasaiseksi.


Pyörittele lihapullista palloja ja mieti tarkkaan, haluatko menettää hermot paistamalla pullat pannulla vai säästätkö hermoja heitättämällä pullat suoraan voipaperin päällä uuniin. Itse aloin säätää tuolla pannulla ku ajattelin kuin kreikkalainen voin olla, kun paistan pullat oliiviöljyssä. Kuulemma pannulla paistaessa maistuisivatkin paremmilta. Eihän ne pannulla olevat hajoilevat epämääräisyydet siinä millään meinannu onnistua, joten loput pyörylät teinkin sit uunissa. Uunilla paistaessa asteita tulis olla 225 ja aikaa n. 30 min.


Tzazikin ohje: raasta pieni kurkku ja sekoita se noin 200 grammaan kreikkalaista jogurttia. Lorauta joukkoon sitruunatiivistettä ja purista valkosipulinkynsi seokseen. Itse jätin kynnen pois, sillä en yksinkertaisesti jaksanut enää ruveta hienontamaan sitä veitsellä. Mausta mustapippurilla (tai sitten älä, mutta omasta keittiöstäni mikään ruoka ei poistu ilman mustapippuria). Anna vetäytyä jääkaapissa hetkonen, ja nam!



Om nom ja sit syömään! Alimmasta kuvasta saattaa huomata, kummat pullat ovat pannulla paistamisen aikaansaannoksia, ja kummat ovat käyny uunissa! :D Voiettä noista tuli herkullisia epämääräisestä ulkonäöstä huolimatta (Xenialla oli vähän nätimpiä lihapullia), ja aion ihan lähitulevaisuudessa ehdottomasti tehdä noita lisää! Tzazikia jäi hirmuisen paljon yli, mutta siihen voi onneksi dippailla sitten vaikka porkkanoita :)

5 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Oi nami nami! Tätä yritin metsästää Ayia Napasta, mutta huonolla tuloksella. Kreetalla olen syönyt todella hyvää kreikkalaista ruokaa!

Mageet kynnet! ;)

Hauskaa viikonloppua! :-)

mad-sanna kirjoitti...

oij namm! tehää sit terijaki lihapullia (ja teriakilihapulla salaattii) next time ku nähää! ^^

Noora kirjoitti...

Nam! Tämä resepti täytyykin laittaa ehdottomasti talteen! :)

Henni kirjoitti...

Mmmm viikon päästä saan syödä kreikkalaista ruokaa <3

Hanna-Reetta kirjoitti...

Minna: Höh, kummaa kun ei löytyny :/ Mut ah, kreikkalainen ruoka varsinkin siellä Kreikan lähettyvillä onkin mitä ihaninta! <3 Heh, kiitti, kynnet on monien värikkäitten kuukausien jälkeen taas basic-ranskalaiset ;) Kivaa viikon alkua! :)

mad-sanna: JOOO todellakin teemme noita ruokia kun nähdään! :) Siun kanssa on kiva kokkailla ku sie osaat niin hyvin! :)

Noora: Laita ihmeessä talteen, mielettömän hyvää! :)

Hjenn: Olenko kenties hieman kateellinen? :D Voit tuoda mulle pari lautasellista gyrosta sieltä ;)