10. toukokuuta 2011

talvikengät talviunille

Tämän vapaapäivän pyhitin kokonaan pitkään nukkumiselle, kämpän himosiivoamiselle, kirpparipöydän järjestelemiselle+uusien tavaroiden sinne viemiselle, sekä eräälle aivan liian pitkään rästissä olleelle projektille: talvikenkien/saappaiden huolto ja talviteloille laittaminen. Tänään sain jostain kummasta mielettömän inspiraation putsata "huiman" talvikenkävarastoni, ja nyt ovat lämpimimmät popot odottamassa ensi taas syksyä ja talvea huollettuina! :)

Aloitin projektini suosikeistani, vaaleista pitkävartisista UGG -kengistä. Ne olivat saaneet varsiin ja kantapäihin talven mittaan erittäin ikävännäköistä sinivihreää väriä. Väri oli luultavasti tullut kenkien jalkaan laittamisen ja pois ottamisen yhteydessä, ja pinttymäjälkien kasvaessa ja laajetessa olin jo aivan paniikissa, että millä himputilla mie nuo saan hinkattua pois. (Noissa alemmissa kuvissa se sininen väri ei näy edes kovin hyvin, mutta livenä se näytti aivan todella huolestuttavalta - varsinkin kaukaa katsottuna! En vaan osannut valokuvata noita oikein. :D)


Marssin jo aikaisemmin keväällä UGGien kanssa suutarille, jonka olisin toivonut siivoavan suosikkikenkäni uuden veroiseksi. Suutari tiesi paremmin, sillä sen sijaan, että hän olisi itse käynyt melko tyyriillä tuntiliksalla hinkkailemaan kenkiäni, hän möi minulle Collonil -merkkisen hiontakumin. Tänään sitten kokeilin tuota aikoja sitten ostamaani kiveä kenkiini ensimmäisen kerran. Olin siitäkin jo ihan paineissa, että miten nyt tuollaista materiaalia uskallan käydä jollain karhealla pinnalla jynssäämään.


Hinkkailin kivellä juuri noita likaisimpia kohtia, ja kyllä pitää sanoa, että kiitos vaan suutarille ku möi mulle tuon hiontakumin! Aikaa kenkien jynssääminen nimittäin veikin, ja itse tehtynä säästin tässä hommassa kyllä pitkän pennin! Ja katsokaapas lopputulosta:


Enää ei ole jälkeäkään sinisestä väripinttymästä kenkieni varsissa, eikä myöskään kantapäissä! Olin tosi yllättynyt, kuinka hyvin tuo hiontakumi toimikaan. Loistohankinta noiden kenkien huoltoon, eikä näin jälkeenpäin ajateltuna hinta kirpaise. Hieman reilun 7 euron hiontakumi maksoi kyllä saman tien tässä hommassa ittensä takaisin, ja tuo tulee kestämään mulla varmaan koko lopun ikäni! :D


Sitten oli enää vuorossa kenkien suojaaminen SOLOS-suojasuihkeella, ja reilun kuivahtamisen jälkeen pakkasin kengät omaan laatikkoonsa ja järjestelin vaatekaapin perukoille. Nyt ne ovat sitten kuin uudet ensi syksylle ja talvelle käyttöön kaivettavaksi! :)

Seuraavaksi siirryin muiden talvikenkieni kimppuun. Hetkinen, minkä muiden? Hitto, huomasin tänään että mulla on vaan säälittävät kolme paria talvikenkiä noiden UGGien lisäksi, woot?? Tosin talvikenkäarsenaalini väheni kolmella vai neljällä parilla, kun kiikutin niitä eilen kirpparille lähinnä vitsillä, että näinköhän kukaan ostaa enää minkäänlaisia saappaita tähän vuodenaikaan. Tänään sitten kirppispöytää järjestellessäni huomasin, että joka ainoa saapas oli mennyt kaupaksi (elleivät sitten olleet vain vaihtaneet pöytää..), joten turhaan en niitä sinne vienyt! :D Joka tapauksessa ensi talvena on suunnattava katse ihan toden teolla talvikenkiin, kun noin vähän kyseisiä popoja nykyään omistan. UGGeja tuli käytettyä viime talvena niin ahkerasti, etten moista kenkävajetta ollut edes havainnut.


Nekin vähäiset saapikkaat mitä mulla on, saivat tietysti asianmukaisen käsittelyn ennen talvihorrokseen vaipumista. Dinskosta hankitut tekonahkaiset saappaat, sekä niin ikään tekonahkaiset Tapaksen konjakin väriset saapikkaat pyyhkäisin aluksi märällä liinalla, ja tämän jälkeen kiillotin ne Quick Shine -kiillokkeella. Harmaat tekomokkaiset saappaat puolestaan tarvitsi vain suhkutella suojasuihkeella läpi. Ja tietenkin kaikkien kenkien pohjien kuuraaminen kuului huoltoprosessiin myös. Kenkälaatikoita mulla ei ole näille kolmelle saapasparille, mutta ennen kun sellaiset hankin, saavat ne olla siistissä rivissä vaatehuoneeni lattialla.

Eipä tuo talvikenkien huoltaminen ja talviteloille laittaminen ollut urakka eikä mikään kun noin vähän talvikenkiä omistaa, mutta onpa nyt taas yksi pieni projekti vähemmän! :) Huomenna jatkan kämppäni suursiivoamista ja piipahdan jälleen kirpparilla järjestelemässä pöytää sekä kiikuttamassa lisää vaatteita myytäväksi. Vietän huomennakin vapaapäivää, joten toivottavasti se sujuisi yhtä ahkerissa merkeissä, kun sujui tämäkin päivä! :)

Ootteko te muutkin jo huoltaneet talvikengät piiloon? Veikkaan, että jokainen on hoitanut tän homman ennen minuu! :D

8 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Voi ei, miten huono omatunto miule tulekaan, kun luen tätä. En oo varmaan ikinä näyttänytkään omille kengilleni minkäänlaisia pesuvälineitä. Ehkä olisi syytä vähän ryhdistäytyä tässäkin asiassa. Kunhan saisin ensin nuo talvitakit eteisestä pestyä ja vietyä varastoon. Ai, kuka puhu aikaansaamattomuudesta? :D

Anonyymi kirjoitti...

Kauhee en kai mä oo koskaa huoltanut talvikenkiäni :D Pitäisi varmaan. Tulee aina talven jälkeen vai tungettua ne kenkälaatikkoon odottamaan seuraavaa vuotta :--)

iinap kirjoitti...

Ei varmaan yllätä yhtään, että mä oon lähinnä heittäny kenkäni talvitakkien sekaan pahvilaatikkoon ja kiikuttanu laatikon verkkovarastoon:D Siinä oli mun huolto:D

Anonyymi kirjoitti...

Heh, ite en oo koskaan hoitanut mitenkään kenkiä :D Ehkä pitäisi alkaa sellastakin tekemään, pysyisivät paremmassa kunnossa :)

Hanna-Reetta kirjoitti...

anna: Joo, miekään en ole talvitakkeihin edes koskenut, ja miusta tuntuu etten edes koske. :D Senkun vaan ovat tuossa naulakossa kesät talvet, mutta pestä ne kyllä täytyisi.
Varsinkin kalliit kengät kannattaa huoltaa aika-ajoin, että säilyyvät sitten "kuin uusina" paaaljon pidempään. :) Olin miekin ennen tässä asiassa ihan äärimmäisen laiska enkä koskaan huoltanut mitään, mut nyt jotenkin sitten tuo UGGit hankittuani päätin et nyt, hitto! :D

Anonyymi: Mie tein saman kans että heitin vaan kengät odottamaan seuraavaa talvee, paitsi etten edes laittanut niitä siististi kenkälaatikoihin pois pölyttymästä, vaan tungin likaisina vaatekaapin perälle. :D Nyt sitten ryhdistäydyin ihan kunnolla tässä jutussa! ;D

iinap: Voi ei Iinutska, siun miljoonat kauniit ihanat talvikengät. :D Mie voin tulla huoltamaan ne siulle, mutta varaudu, että kenkäpari jos toinenkin löytyy ehkä sen jälkeen miun kenkäkaapista. ;'DD

Anonyymi: Näinhän se on, ihana kun suosikkikengät kestää sitten monta vuotta pidempään, ja näyttää aina hyvältä jalassa. :) Suosittelen kyllä huoltamaan, itse oon ihan neuroottinen laukkujeni huoltaja, mutta näitä kenkiä aloin "pitää kunnossa" viime syksystä lähtien. Ja kengät kiittävät. :)

Hanna-Reetta kirjoitti...

anna: Hehe, mie kans ennen en koskaan huoltanut yhtään mitään, mut nykyään oon sit alkanu tosiaan pitää hyvää huolta kengistä, ja varsinkin laukuista! :D Kestäävät ehjinä ja siisteinä paljon kauemmin. :) Talvitakit taas mulla roikkuu varmaan henkarissa kesät talvet, mutta pitäis ne kyllä pestä ennen seuraavia lumia! :D

Anonyymi: Noin miekin tein ennen, mutta en edes kenkälaatikkoon poposiani laittanu, vaan suoraan vaan ruttasin ne vaatekaapin perukoille odottamaan seuraavaa talvee, heh heh ! :D Nyt oon ryhdistäytyny tossa hommassa. :D

iinap: Ou nou, sun kauniit miljoonat kengät! :D Mie voin tulla huoltamaan ne siulle, mutta varaudu siihen, että sen jälkeen saattaa kenkäpari jos toinenkin löytyä miun talvivarastoista! ;) Heh, no ei.

Anonyymi: Näinhän se on, kestäävät pienellä vaivalla ja huolenpidolla huomattavasti pidempään kauniina ja ehjinä! Suosittelen kyllä huoltamaan. :)

mad-sanna kirjoitti...

hehe :D yleensä mä hoitelen kenkiäni oikein rakkaudella. mut tänä keväänä mun talvikengät lenti ikeakassiin ja kellariin. Tollanen kumi vois olla kätsy ;> kiitti vinkistä!

Hanna-Reetta kirjoitti...

mad-sanna: Oivoii, kyllä siun ne huoltaa täytyy jos kerran aikaisemminkin niin olet tehnyt! Hassu. ;) Ja oleppas hyvä, kätsy se hiontakumi kyllä on! Suosittelen sellaisen varastoimaan. :)